Onderhoud tips keukens

Een nieuwe keuken is een prachtige aanwinst voor uw woning. Als u een keuken aangeschaft heeft wilt u natuurlijk dat de keuken er vele jaren mooi uit blijft zien. Met deze onderhoud tips kunt u lang van uw keuken genieten.

Fronten

Maak uw keuken fronten en corpus schoon met een vochtige doek met vloeibaar mild schoonmaakmiddel. Wrijf bij fronten met een houtnerf in de nerf richting. Zo wordt het vuil in de poriën weg gewreven. Maak fronten direct droog wanneer ze nat zijn geworden. Dit voorkomt vlekken en opzetten van het hout. Voor soepel lopende lades en scharnieren is het belangrijk dat er geen vuil in de railsen en scharnieren zit.

Bladen

Er zijn verschillende soorten bladen die verschillende eigenschappen hebben. Voor elk blad en achterwand geld dat het goed onderhouden moet worden. Maak het blad schoon met een vochtige doek met vloeibaar mild schoonmaakmiddel. En maak het daarna droog met een droge doek. Snijd niet op het werkblad, gebruik hier een snijplank voor. Dit voorkomt beschadiging aan je blad. Pas op met hete voorwerpen op het blad. Niet elk blad is hier tegen bestand. Er zijn een aantal materialen die wat extra aandacht nodig hebben. Zoals granieten bladen, deze blijven het langst mooi als u hem behandeld met een speciaal impregneermiddel. Terazzo bladen hebben een behandeling met een speciale polish nodig. Keramiek is wel zeer goed bestand tegen chemische stoffen. Wel is het belangrijk om het blad schoon te maken en goed droog te maken. Vooral bij gepolijste versies.

Spoelbak

Stalen spoelbakken zijn eenvoudig schoon te maken met een sopje dat is vaak voldoende. Granieten spoelbakken zijn wat lastiger schoon te maken. Hiervoor kunt u het beste natuurlijke zeep en een borstel gebruiken. Controleer regelmatig uw spoelbak en kraan op lekkage. Controleer ook uw kraan op kalkaanslag en verwijder dit indien aanwezig.

Apparatuur

Voor het goed blijven werken van uw apparatuur is regelmatig schoonmaken en onderhoud belangrijk. Maak na gebruik uw apparaten goed schoon. Vlekken die lang blijven zitten gaan soms moeilijk weg. Reinig het filter van de afzuigkap en vaatwasser regelmatig. Een verstopt filter hindert de goede werking van het apparaat. Bij een recirculatieafzuigkap moet het koolstoffilter regelmatig vervangen worden. Ook is het belangrijk de rubbers van uw apparaten te controleren of ze nog wel goed sluiten. Als ze niet meer goed sluiten kan het apparaat minder goed werken. Zoals bijvoorbeeld bij de koelkast die koelt dan minder goed. Zorg bij de koelkast er ook voor dat het condens afvoergaatje niet verstopt raakt. Anders blijft er condens in de koelkast staan.
Wees voorzichtig met apparaten die door hitte condens afgeven, vooral als ze onder bovenkasten en legplanken staan. Condens en stoom hebben een negatief effect op keukens. Laat uw vaatwasser uit condenseren voor openen. En gebruik altijd de afzuigkap bij het koken.